Добре дошли!

 

Американски учени са съпоставили съдържанието на витамини А и С в пресни зеленчуци и плодове от супермаркета и в замразени. Оказало се, че в замразените продукти витамините са два пъти повече, отколкото в пресните, престояли три дни в магазина. 
На базата на тези изследвания в САЩ замразените продукти се смятат полезни за здравето. А в Англия твърдят, че тези зеленчуци са полезни и задължително трябва да влизат в ежедневното меню.

3 причини да заредите фризера с прясно замразени продукти

1. Икономия на време.

Замразените плодове и зеленчуци се готвят лесно и бързо. Още при първоначалната си обработка те предварително се измиват, сортират, бланшират, изсушават и след това внимателно се замразяват, така че да не се слепват едно за друго. Това позволява при готвенето те да не се мият, чистят, или режат, а много често дори не е нужно да се размразяват предварително. Съдържанието на пликчето или кутията със замразени зеленчуци може да се изсипе директно в съда за готвене.

 2. Запазване на витамините. 

Смята се, че при консервиране се губят 40% от витамините, при сушене 30%, а при замразяване не повече от 20%. Получава се така, защото именно въздухът, а не студът действа пагубно на витамините. Затова практика при производството на замразени продукти е времето от брането до замразяването да бъде максимално кратко.

3. Грижа за здравето

През ранната пролет замразените зеленчуци и плодове са едва ли не единствените източници на витамини. Витамин А (каротин) влияе на зрението, на състоянието на кожата, косата, костите и зъбите. Той се съдържа в морковите, доматите и червения пипер. 
Витамините от група В укрепват нервната система и подобряват храносмилането. Те се съдържат в граха, фасула, спанака и лука. 
Витамин С защитава организма от инфекции, укрепва имунитета, помага при стрес. Големи количества витамин С има в зелето, граха, фасула, пипера, репичките, спанака, касиса и шипките. 
Витамин К подпомага спирането на кръвоизливите и заздравяването на рани. Съдържа се в спанака, салатите и доматите. 
Витамин Р, който укрепва стените на кръвоносните съдове се съдържа в морковите, червения пипер, магданоза, спанака и доматите.